Yeni İşe Girişlerde Temel Konular - Özlük Dosyası ve İş Sözleşmesi
Özlük Dosyası Yasal Olarak Zorunlu Mudur?
Evet. 4857 sayılıİş Kanunu’nun 75’inci maddesine göre “İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanında, bu Kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorundadır. Söz konusu sorumluluğu yerine getirmemenin cezası ise, yine 4857 sayılı İş Kanunu’nun 104’üncü maddesi uyarınca, (2024 yılı için) 10.822,00 TL’dir.
Özlük Dosyasında Neler Olmalı?
Özlük dosyasında olması gereken belgeler mevzuatta ayrıca belirtilmemiştir, ancak çalışma ile ilişikli belgelerin ve işçinin özel durumuna göre gerekli olan diğer dokümanların özlük dosyasında muhafaza edilmesinde fayda vardır. Özlük dosyasında bulunmasında fayda olan baz belgeler: iş sözleşmesi;işçinin görev tanımı ;nüfus cüzdanı fotokopisi ; adli sicil kaydı belgesi vb.
İş Sözleşmesi Düzenlenmesi ve İçeriği?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 8’inci maddesinde, “süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılmasının zorunlu olduğu, yazılı sözleşme yapılmayan hallerde ise işveren tarafından işçiye en geç 2 ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belgenin verilmesi gerektiği” hükümleri yer almaktadır. Anılan madde hükmüne uyulmaması halinde işveren hakkında (2024 yılı için) çalışan başına 1.029,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
İş Sözleşmesinin Eki Niteliğindeki Belge Ne Demek?
İşyeri yönetmeliği, disiplin yönetmeliği, rekabet yasağı anlaşması, gizlilik anlaşması vb. belgeler iş sözleşmesine ek olarak düzenlenebilirler. Ayrıca, eğitim bedeli, cezai şart gibi maddeler sözleşmeye eklenebilir.
YAZAR : TUFAN BAT ( KURUCU ORTAK, İŞ & SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU VE BORDROLAMA YÖNETİCİSİ)